keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Liian suuri talo ahdistaa

Asumme 50-luvulla rakennetussa talossa. Kerroksia on yhteensä kolme, kaksi asuinkerrosta ja kellarikerros, jossa on sauna, tekninen tila ja "sali". Meitä on yhteensä kolme henkeä asuttamassa kaikkea tätä tilaa, jota on aivan liikaa.Olohuoneemme on esimerkiksi kaksi eri huonetta. On ikään kuin TV-huone ja erillinen tila, jossa on suuri pöytä isoja ruokailuja ja lautapelihetkiä varten. Hyödyllisiähän nuo molemmat ovat, mutta suurimman osan ajasta lähes käyttämättä. Pärjäisimme mainiosti yhdellä huoneella kahden sijaan, jos vaan järjestelisimme huonekaluja uudelleen - mutta se ei poistaisi ylimääräistä huonetta.

Makuuhuoneemme on valtavan iso. Sen toisessa päässä on ollut yläkerran asunnon keittiö, joten tilanpaljous johtuu siitä. Moni olisi moisesta ylellisyydestä innoissaan. Sinne saisi erikseen pukeutumistilan tai alkovista erillisen hyllyseinän vaikka kengille - vaan meidän käytössämme ne ovat kaikki turhia neliöitä.

Kellarin salissa pidämme tietokoneita ja juhlimme lapsen kaverisynttäreitä. Mies viettää siellä toisinaan aikaa ystäviensä kanssa ja minä kannan sinne välillä ompelukoneen. Tämän kaiken voisi hoitaa olohuoneessa, jos tarvitsisi. Suurimman osan ajasta huoneen neliöt tuovatkin iloa vain sähkölaitokselle.

Olen yrittänyt pohtia, millaisella tilamäärällä tulisimme toimeen. Mitä kaikkea aivan ehdottomasti tarvitsisimme:

- kaksi makuuhuonetta (lapselle oma, kunnon ovella - meille riittäisi parvi)
- yhteinen oleskelutila
- keittiö
- sauna + suihkutila
- wc

Jos tavaraa ei olisi yhtä paljon kuin meille on valitettavasti päässyt kertymään, voisimme selviytyä jopa 50 neliön parvellisessa mökissä. Se on vähän verrattuna siihen noin 200 neliöön, joka käytössämme on nyt. Tuntuuko pieneltä määrältä? Katsokaapa tätä asuntoa, jossa asuu viisikymppinen pariskunta. Olohuoneen pisin seinä on vain hieman yli kaksi metriä pitkä ja se on asunnon suurin huone. Kokonaisuudessaan talon pituus on noin 12 jalkaa, eli alle neljä metriä!

Tein uudenvuodenlupauksen hankkiutua eroon turhista tavaroista. Joistakin huonekaluistakin, joiden hävittämistä mies on kärttänyt jo pisempään. Mahdumme sitten pienempään tilaan JOS tästä kaikesta tuleekin totta. Alku se on tämäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti