tiistai 24. tammikuuta 2012

Oranvanpyörästä poistuminen, eläke kompastuskivenä

Kun tässä nyt on joutunut miettimään elämän realiteetteja, sitä mitä tarvitsee ja miten tulla vähemmällä toimeen, on väkisinkin ajautunut ajattelemaan myös vanhuuttaan. Jos alkaisin tehdä vaikkapa kolmepäiväistä viikkoa, tuloni laskisivat puoleen. Sitten kun ottaa huomioon vielä sen, että nykyisessä työssäni osa-aikaisuus ei välttämättä onnistu, vaan joutuisin vaihtamaan alaa, tuloni todennäköisesti tippuisivat oikeastaan vieläkin enemmän. Siitä ei sitten enää hirveästi eläkettä kerrykään. Olen tällä hetkellä kolmekymppinen, tehnyt töitä kymmenisen vuotta, eli jonkinlainen pohjakassa löytyy, mutta tuskinpa se minua vielä elättäisi - varsinkin, kun en täysin usko tämän meidän eläkejärjestelmämme olevan enää olemassa silloin kun minä sitä tarvitsisin.

Pitäisi siis olla jokin varasuunnitelma. Käytännössä asia menisi kai niin, että jos joku meistä sairastuisi vakavasti, myisimme mökkerömme pois ja käyttäisimme siitä saatavat varat hoitoihin ja asuisimme pienesti vuokralla tai ostaisimme pienen asunnon kaupungista. Tätä silmällä pitäen se järvenrantatontti olisi mukava, sillä ne toivottavasti säilyttävät arvonsa myös tulevaisuudessa. Synkkiä pohdintoja, mutta parempihan se on näitäkin asioita pohtia tässä vaiheessa, kun mitään lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty.

2 kommenttia:

  1. Olen miettinyt ihan samoja asioita (varsinkin kun jokin aika sitten sitten tuli eläketurvakeskuksen ote kertyneestä eläkkeestä) ja minulla on samat epäilyt eläkejärjestelmän pysyvyydestä. Samalla tiedän, että terveyteni ei kestä nykyistä työtä enää kovin montaa vuotta, jos sitäkään.

    Luulenpa, että tonttia ja taloa miettiessä on hyvä pyrkiä mahdollisemman suureen omavaraisuuteen (kaivo, maakellari, viljelyalaa, polttopuuta ym.). Järvenrantatontit voivat pitää hyvin arvonsa (ainakin nykyoloissa), mutta niiden huonona puolena on myös niiden korkeampi hankintahinta.

    VastaaPoista
  2. Totta. Senpä vuoksi tässä vierähtääkin tovi ennen kuin on tarvittava pääoma on kasassa sen tontin suhteen, mutta eipä näitä tämänkaltaisia päätöksiä yhdessä yössä tehdäkään.

    VastaaPoista